Een biopsie is het wegnemen van een stukje weefsel uit de lever om dit dan verder te onderzoeken onder de microscoop. Een leverbiopsie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest gebruikte manier is de ‘ leverbiopsie via een huidprik (percutaan). Een andere techniek is de leverbiopsie via de aders (transjugulair).
Bij een percutane leverbiopsie prikt men met een speciale naald doorheen de huid tot aan de lever. Daar wordt een stukje afgenomen van de lever om te onderzoeken in het laboratorium. Een percutane leverbiopsie is de meest toegepaste methode voor een leverbiopsie en duurt gemiddeld 15 minuten.
Bij deze soort leverbiopsie gaat men via de bloedvaten tot bij de lever om daar dan ook een stukje lever weg te nemen om te onderzoeken. Deze transjugulaire leverbiopsie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Bij een leverbiopsie wordt een klein stukje weefsel uit de lever weggenomen om te onderzoeken. Een leverbiopsie kan noodzakelijk zijn om de oorzaak, het verloop of de behandeling van een bepaalde leverziekte te onderzoeken. Ook wanneer de diagnose al bekend is, wordt er soms een leverbiopsie uitgevoerd. Dit om de ernst van de leverbeschadiging te kennen, om de juiste behandeling te kunnen opstarten of om het effect van een gestarte behandeling na te gaan.
Met een leverbiopsie kunnen veel verschillende leveraandoeningen vastgesteld worden:
Te melden voor de start van het onderzoek: